Titel: Strumpeband.

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Kristina Halvarsson  År: 1920

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Folkets vantro här i trakten har skapat till en lära om att efter ett visst förfaringssätt med ett strumpeband skall det få och hafva en kraftig verkan vid barnförlossning.

Under regnigt väder händer det stundom, att små, gråvita maskar hopa sig tätt intill hvarandra i form af ett band som sakta skrider fram efter marken. Detta maskband har fått namnet "Skefe".

Om ett vanligt strumpeband lägges framför skefet på marken så att skefet får tåga öfver bandet så får bandet sedan den kraften, att om det knytas kring midjan på en kvinna som under förlossningen inte kan föda sitt barn, så skall bandet åstadkomma en hastig verkan på förlossningen, så att barnet genast födes.

Nordiska museet. Frågelista. Förhållandet mellan könen I.